کانون روستایی شهرک انقلاب شهرستان دهلران 9 سالی میشود که تاسیس شده و زنان روستا را برای فعالیتهای داوطلبانه بسیج کرده است...
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر به نقل از نشریه پیام هلال؛ کانون روستایی شهرک انقلاب شهرستان دهلران ۹ سالی میشود که تاسیس شده و زنان روستا را برای فعالیتهای داوطلبانه بسیج کرده است. دوخت لباس عروس در کارگاه کارآفرینی از مهمترین اتفاقهایی است که در این کانون رقم خورده. فعالیتهایشان به دوخت لباس عروس ختم نمیشود. اعضای این کانون فعالیتهای پر شاخ و برگی انجام میدهند. از برگزاری کلاسهای امداد و نجات وکمکهای اولیه، جمع آوری کمکهای مردمی و رفت و روب خانه و کاشانه سالخوردگان و کمک به اهالی به وقت درو محصولات و…. گرفته تا ساخت واحد مسکونی برای خانوادههای نیازمند. زنان فعالترین اعضای این کانون هستند. کانون روستایی هلالاحمر شهرک انقلاب شهرستان دهلران بازوی راست اهالی سه روستای شهرک انقلاب ۱ و ۲و ۳ هستند.
هنر دست دهلرانیها در بازار تهران
ایدهها همگی از ذهن دختران جوان روستا و با توجه به نیازهای موجود شکل میگیرند و دبیر کانون روستایی با کمک و حمایت پایگاه بسیج روستا و هماهنگی و همکاری جمعیت شهرستان آن را هدایت میکند. جلسات همفکری این کانون اعضای همیشگی و ثابتی دارد. «پریسا آیینی» دبیر جوان کانون روستایی شهرک انقلاب میگوید :«از سال ۹۰ عضو هلال احمر شدم. علاقه به کارهای داوطلبانه به دلیل فعالیتهای عام المنفعه خواهرانم همیشه در من وجود داشت. حالا یکسالی میشود که دبیر کانون روستایی شدهام. برای انجام بهتر و هدفمندتر فعالیتها و رسیدگی به امور و مشکلات سه روستای شهرک انقلاب ۱ ،۲ و۳ از هر روستا نمایندهایی را انتخاب کردیم و هرهفته ۳ جلسه در پایگاه بسیج شهیده اعظم مرغزاری برگزار میکنیم. صحبت درباره مشکلات زنان روستا و پیدا کردن راه حل برای برطرف کردن مشکلاتشان از موضوعات همیشگی این جلسات است.» برگزاری کلاسهای امداد و نجات و کمکهای اولیه پایه ثابت دورههای آموزشی کانون روستایی شهرک انقلاب است. جمع کردن افراد توانمند در زمینههای مختلف در کنار هم و استفاده از ظرفیتهای هر کدام از این افراد مهمترین ویژگی کانون روستایی شهرک انقلاب است. آیینی میگوید: «دختران روستا تحصیلات بالایی دارند و حداقل تحصیلات در این روستاها فوقدیپلم است. ما برای افزایش آگاهی دختران روستا در هرزمینهای از اعضای کانون روستایی استفاده میکنیم. کلاسهای کامپیوتر برگزار میکنیم. برای دانشآموزان کلاسهای رفع اشکال برگزار میکنیم. اکثر دختران روستا هنرمند هستند. برخی از زنان روستا خیاطی را خوب بلدند و به دیگر اعضای کانون روستایی آموزش میدهند. در این بین مسابقه خیاطی برگزار کردیم و ده نفر انتخاب شدند. حالا این افراد توانمند تزیینات لباس عروس و دوخت آن را برعهده گرفتهاند و از طریق یکی از زنان کارآفرین هرماه مبلغی به عنوان دستمزد دریافت میکنند و آن را برای خرید جهیزیه پسانداز میکنند. هنر دست زنان دهلران در بازارهای تهران فروخته میشود.» گسترش کارگاههایی برای توانمندسازی زنان روستا بزرگترین هدف اعضای کانون روستایی شهرک انقلاب است. علاوه بر خیاطی کارگاههایی مثل چرمدوزی و کیفدوزی و آموزش پرورش قارچ و… نیز در این روستا برگزار میشود. برای افزایش کیفیت و رفع مشکلات زندگی دختران روستا کلاسهای مشاوره و روانشناسی نیز در این کانون روستایی برگزار میشود. کانون روستایی شهرک انقلاب ۲۰۰ عضو فعال دارد.
اینجا به جای گل «مین» میروید
دهلران شهرستانی مرزی است که بمبافکنهای صدام، خواب اهالی این شهرستان را آشفته میکرد و در دشتهایش به جای لالههای سرخ و شقایق، مین میشکفد و بعد از گذشت ۳۰ سال از جنگ تحمیلی از کودکان و اهالی روستاهایی آن جان میگیرد.
«راضیه آیینی» یکی از اعضای فعال کانون روستایی شهرک انقلاب شهرستان دهلران، میگوید: «در روستای نصر شهرستان دشت عباس مشغول آموزش دروس ابتدایی به دانشآموزان بودم که صدای انفجار مین من را از کلاس درس بیرون کشید و «سعیده» ۱۵ ساله را دیدم که روی مین رفته بود. قلبم به درد آمد. سعیده از شاگردانم بود. دختری شاد و مهربان که صدای خندههایش هنوز در گوشم میپیچد. مینهای عمل نکرده زیادی از جنگ تحمیلی در این روستاهای مرزی به جای مانده است و اهالی روستاهای اطراف در خطر هستند. همان موقع بود که تصمیم گرفتم در دوره آموزشهای هلالاحمر برای شناخت و مواجه و ایمنسازی با مینهای عمل نکرده شرکت کنم. بعد از اتمام دوره به روستاهای اطراف رفتم. برای اهالی کلاسهای شناسایی و مواجه و جلوگیری از خطرات مینهای منفجر نشده را برگزار کردم که برای آنها خصوصا کودکان بسیار مفید بود.»
دیدار از جانبازان و تقدیر از آنها یکی دیگر از برنامههای دورهای اعضای کانون روستایی شهرک انقلاب شهرستان دهلران است. اعضا این کانون روستایی در جمعآوری کمکهای مردمی و ساخت خانه و سرپناه برای زنان سرپرست خانوار روستا از هیچ فعالیتی دریغ نمیکنند و برای تحقق اهداف خود همت بالایی دارند. آیینی میگوید: «برای توانمندسازی زنان روستا از هیچ فعالیت و کمکی دریغ نمیکنیم. من علاوه بر عضویت در هلالاحمر فرمانده پایگاه بسیج «شهیده اعظم مرغزاری» هم هستم. با رایزنی و درخواست کمک از سپاه شهرستان و جمعآوری کمکهای مردمی اهالی روستا و همت اعضای کانون روستایی شهرک انقلاب برای ۵ زن بیسرپرست خانه ساختیم. اعضا و فعالیتهای کانون روستایی برای اهالی شناخته شده است. با جمعآوری کمکهای مردمی و تلاش اعضا در ماه رمضان امسال نیز به ۷۰۰ خانوار سبدهای غذایی اهدا کردیم.» ماه مهر برای دانشآموزان روستاهای شهرک انقلاب ۱، ۲ و۳ نیز خالی ازلطف نیست و اعضای کانون روستایی شهرک انقلاب دانشآموزان را از یاد نبردهاند. بستههای لوازمالتحریر هدیه آنها به دانشآموزان بی بضاعت است. او میگوید :«مهر ماه امسال دختر بچهای را دیدم که از پدر و مادرش گله میکرد که چرا کیف نو ندارد و باید از وسایل قدیمی خواهرش استفاده کند. ی ناراحت شدم و موضوع را با اعضا در میان گذاشتم. با کمک هم و بودجهایی که از هلالاحمر دریافت کردیم به ۳۵۰ دانشآموز بستههای لوازمالتحریر هدیه دادیم و برای آن دختربچه و چند دانشآموز دیگر که توان مالی ضعیفی داشتند کیف هم خریدیم. لبخند و چشمان سرشار از شوق این کودک را هرگز فراموش نمیکنم.»
«دال پلان» پای ثابت بازیهای روستایی
اهالی سه روستای شهرک انقلاب اعضای کانون روستایی هلالاحمر را به خوبی میشناسند و از آنها به عنوان بازوی راست روستا یاد میکنند. آنها به سلامت و تندرستی اهالی روستا اهمیت ویژهایی میدهند. از برپایی جشنهای کوچک و برگزاری مسابقات مختلف و بازیهای محلی به مناسبتهای مختلف گرفته تا برپایی ایستگاههای سلامت برای اندازه گیری قندخون و فشار خون اهالی میپردازند.
«زهره ابراهیمی» یکی از اعضا جوان و فعال کانون روستایی شهرک انقلاب میگوید: «در کانون علاوه بر برگزاری کلاسهای آموزش امداد و کمکهای اولیه، فعالیتهای گستردهتری انجام میشود. ما برای ایجاد فضای شاد و مفرح در روستا مسابقات ورزشی برگزار میکنیم. مسابقات «دال پلان» و«طنابکشی» از بازیهای محلی روستاییان است. به بهانههای مختلف این بازیها را در روستاها برگزار میکنیم. مثل برنامههای دهه فجر که این بازیها به صورت مسابقه برگزار شدند. در غالب بازی و سرگرمی به بچهها رعایت بهداشت و نظافت فردی را آموزش میدهیم. به هر بهانهای ایستگاههای سلامت برپا میکنیم تا از سلامت اهالی سه روستا از لحاظ دو بیماری خاموش دیابت و فشارخون بالا آگاه باشیم. در روستا اگر کسی دچار زخمها و جراحات سطحی باشد به ما مراجعه میکند.» تابستان که از راه میرسد بساط کاغذ و مدادرنگی و آبرنگ در مسجد سه روستا شهرک انقلاب ۱، ۲ و ۳ پهن میشود و صدای قهقه و خنده بچهها فضا را پر می کند. اعضا کانون روستایی شهرک انقلاب به کودکان کاردستی آموزش میدهند و برای سرگرم کردن نونهالان قصههای کهن نقل میکنند و از رشادتهای مردمان روستای خود در زمان جنگ تحمیلی میگویند. این طرح در سه روستا به طور همزمان انجام میشود.»
تازه از خانه زن سالخورده همسایه برگشتهاند. دستهایشان بوی خاک نم خورده میدهد. فصل درو محصولات گندم و جو است. به خانه سالمندان سر میزنند و به امور خانهشان رسیدگی میکنند. «هر چند وقت یکبار به خانه سالمندان و ناتوانان روستا میرویم و کارهای منزل آنها را انجام میدهیم از رفت و روب خانه گرفته تا گردگیری و شست و شوی ظرفها را بر عهده میگیریم. وقت درو محصولات نیز در جمع آوری گندم و جو و… کمکشان میکنیم و در گونی محصولات را وصله میزنیم. برای آنها غذا میپزیم و بساط پذیرایی از آنها را آماده میکنیم. این حداقل کاری است که می توانیم برای قدردانی از آنها انجام دهیم. وجود افراد مسن در روستا برای ما برکت است.»
فرشاد توکلی – رابط خبری جوانان هلال احمر استان ایلام